Beveilig je website!

hoe veilig is je website

Waarom zou iemand je website willen hacken?
Eigenaren van kleinere websites denken vaak dat ze geen doelwit zijn voor hackers. Een blog met een paar honderd of paar duizend bezoekers per maand; dat is toch niet interessant voor een hacker?

Toch wel….

Hackers gebruiken jouw website om via jouw server spammailtjes te versturen. En dat is tricky, want als er SPAM vanaf je site wordt verstuurd kom je op een blacklist en daar gaat je zorgvuldig opgebouwde reputatie. Of er worden bezoekers omgeleid naar andere websites waarmee ze geld verdienen via affiliate programma’s. Dan krijgen ze een commissie als je op bepaalde links klikt. Soms doen ze het voor de lol.

Wat de reden ook is, het is iets wat zoveel mogelijk wil voorkomen.

Waar is de kans het grootst dat ze je website hacken? Een paar cijfers:

  • 41% van de websites wordt gehackt door kwetsbaarheden in het hosting platform.
  • 29% gebeurt door middel van het template dat je hebt aangeschaft.
  • 22% gebeurt via een kwetsbare plugin.
  • 8% als gevolg van een zwak wachtwoord.

Een hostingplatform is de plaats waar je website op draait. Helaas zijn niet alle hostingproviders even goed beveiligd. Dit kan leiden tot kwetsbaarheden waardoor hackers toegang kunnen krijgen tot je website.

Het template van je website is als het ware het skelet van je website. Een kwetsbaar template kan leiden tot een gehackte website. Het is daarom belangrijk om een betrouwbaar template te kiezen dat regelmatig wordt geüpdatet en voldoet aan de laatste veiligheidsnormen. Dit is ook een reden waarom wij van Impress webdesign Custom made templates maakt die dit probleem tackelen.

Plugins zijn functionaliteiten die je aan je website kunt toevoegen om deze uit te breiden. Heel handig maar plugins worden vaak gemaakt door veel verschillende externe partijen en worden niet altijd goed beveiligd. Wij adviseren om terughoudend te zijn in het gebruik van plugins of advies te vragen aan je webdeveloper.

Een zwak wachtwoord kan leiden tot een gehackte website. Inmiddels en no-brainer maar gebruik altijd lange wachtwoorden. Gebruik bij voorkeur een combinatie van letters, cijfers en symbolen.

Conclusie

Het beveiligen van je website is dus van groot belang. .

Goed onderhoud van je website is ook een belangrijke factor als het gaat om de beveiliging van je website. Het regelmatig updaten van je website en het verwijderen van oude en niet-gebruikte plugins en themes kunnen helpen om kwetsbaarheden te verminderen en de beveiliging van je website te verbeteren. Bovendien kan het regelmatig maken van back-ups van je website ook helpen om de impact van een eventuele hack te beperken.

Kortom, naast het nemen van beveiligingsmaatregelen is het belangrijk om goed voor je website te zorgen door deze regelmatig te onderhouden.

André den Breejen
André den Breejen

Wil je weten wat Impress voor beveiligen van jouw website kan betekenen?

Bel of mail mij voor een vrijblijvend gesprek.