Webdesign trends 2021

Welke trends zullen er doorbreken en zijn kansrijk voor het nieuwe jaar 2021? Wat moet er worden gewijzigd om de gebruikerservaring te verbeteren?  We hebben de meest innovatieve webdesign trends voor je op een rij gezet.

1 – Dark mode

Gaan we weg van de eeuwige witte achtergrond?Een donkere achtergrond is prettiger voor de ogen en veel telefoons kun je nu switchen tussen dark mode en je normale weergave. Dit helpt ook mee met deze trend. Een aantal jaar geleden melde ik al dat een donkere achtergrond een goede manier is je te onderscheiden in het landschap van witte achtergronden. Je website in dark mode? Een donkere achtergrond hoeft niet persé zwart te zijn.

Ik denk de witte achtergrond zal blijven maar in 2021 zullen webdesigners meer het hele scala tussen wit en zwart gaan gebruiken.

Onze werelden zijn luidruchtig, Zoom en teams vermoeidheid is een ding. In 2021 wordt webdesign weer “één taak tegelijk” om afleiding te voorkomen en interacties comfortabeler te maken. Donkere achtergronden helpen hierbij.

Voorbeeld – Youtube in dark mode

‘2 – Animaties en interactie

Van micro-interacties tot deeltjesachtergronden, we zijn jaar na jaar getuige geweest van de stijgende populariteit van webgebaseerde animatietrends. Door nieuwe technieken zijn er meer mogelijkheden gekomen. Voor het jaar 2021’s worden web animaties steeds complexer door de scheiding van pagina-elementen in voorgrond en achtergrond extremen, het creëren van een indrukwekkende parallax effecten. 

Deze trend van animaties heb ik opgedeeld in 3 subsecties.

A  . Parallax animatie

Parallax technieken komen en gaan een beetje. Het is de kunst om de juiste balans hiermee te zoeken anders vlieg je makkelijk uit de bocht. Door de nieuwe technieken kan er meer en zie de parallax weer opkomen. Als je een ‘wauw effect’ voor je website zoekt is dit zeker een goede techniek om te gebruiken.

B  . Micro animatie

Een trend die al wat langer bestaat maar naar mijn mening een blijvertje wordt zijn de micro animaties. Uit de markt is er een groeiende vraag naar meer interactie met de gebruiker. Micro aninmaties zijn perfect om meer interactie te creeren.
Meer voordelen zijn ; Je houd de aandacht langer vast. Een goede manier om de gebruikers vriendelijk en toegankelijkheid te verbeteren.

C  . Scroll animatie

Wanneer gebruikers scrollen, doen ze meer dan navigeren op de pagina: ze werken met elkaar samen. De fysieke acties die ze in het echte leven uitvoeren ( met hun vingers over de muis – veroorzaken een reactie op het scherm. Interactie is een vorm van participatie, en wanneer gebruikers betrokken zijn bij dingen die gebeuren, zijn ze meer kans om geïnteresseerd en betrokken te zijn.

3 – Big Fonts

Gedurfde typografie is trendy. Met zware, vetgedrukte lettertypen is een bezoeker zich direct bewust van je boodschap. Combineer deze grote lettertypen met sterke kleuren. Geen nieuwe trend maar wel een die aan het doorbreken is voor groter gebruik.

big fonts voor websites

4 – Vergroten van Usability

Toegankelijkheid en vereenvoudige werking van websites en webshops

Sinds de uitbraak van het coronavirus gaan steeds meer ouderen (65+) online hun aankopen doen.  Hierdoor stijgt de behoefte aan meer gebruiksvriendelijke websites.  Er is nog genoeg te verbeteren aan de leesbaarheid, het contrast tussen content en achtergrond, de grootte van lettertypes en vereenvoudiging van een aankoop proces.

5 – Overstap naar SVG (en WebP)

Afbeeldingen, logo’s en illustraties worden vaak in jpeg og png formaat getoond in websites. Het probleem is dat deze op grotere schermen onscherp kunnen worden.
Het formaat SVG (vector based) lost dit op. Voordeel is ook dat deze kleiner van formaat zijn waardor je laadsneldeid mobiel ook verbeterd. Voor dit doel voor afbeeldingen ook steeds meer in webP formaat gebruikt.
svg en webp in websites

6 – Asymmetrisch webdesign

Deze trend is zeker niet nieuw. In mijn blog van 2019 schreef in hier al over. Wat we nu wel zien is dat dit meer in opkomst komt. Men wil wat meer af van de standaard rijen en kolommen. Er mag wel wat meer fantasie en speelsheid in. 

In een kort kun je zeggen dat met de nieuwe  webdesign trends van 2021 je beter kunt onderscheiden en je gebruikersvriendelijk vergroten. Met een goed plan zal dit leiden tot meer betrokkenheid en conversies.

André den Breejen
André den Breejen

Wil je weten wat Impress voor jouw website kan betekenen?

Bel of mail mij voor een vrijblijvend gesprek.